Check Point upraszcza bezpieczeństwo aplikacji w chmurze dzięki opartemu na sztucznej inteligencji WAFaaS
Check Point Software wprowadził CloudGuard WAF-as-a-Service (WAFaaS), czyli oparty na sztucznej inteligencji, zautomatyzowany web application firewall. Rozwiązanie umożliwia kompleksowe zapobieganie zagrożeniom cybernetycznym, chroniąc aplikacje internetowe przed nieautoryzowanym dostępem i naruszeniami danych. To jednocześnie skuteczne zabezpieczanie aplikacji i interfejsów API w chmurze.
2024-06-14, 12:24

Specjaliści ds. bezpieczeństwa uważają, że rozwiązania WAF wymagają stałej aktualizacji i elastyczności.  Raport Check Point dotyczący bezpieczeństwa w chmurze za rok 2024 ujawnił, że przeważająca liczba 96% respondentów zgłosiła obawy dotyczące swojej zdolności do skutecznego zarządzania ryzykiem w chmurze.  W pełni zarządzana usługa Check Point CloudGuard WAFaaS eliminuje trudności, związane z utrzymaniem rozwiązań WAF.

- Nowoczesne operacje w chmurze wymagają prostej i skutecznej ochrony usług sieciowych i interfejsów API, którą CloudGuard WAFaaS zapewnia poprzez niezbędne, zautomatyzowane zabezpieczenia dostarczane przez chmurę – powiedział Oded Gonda, wiceprezes ds. technologii i innowacji w firmie Check Point Software Technologies. - CloudGuard WAFaaS upraszcza zabezpieczenia aplikacji dla naszych klientów, oferując najwyższej klasy ochronę przed zagrożeniami w zarządzanym rozwiązaniu, które można wdrożyć w mniej niż pięć minut i skutecznie zapobiega zagrożeniom typu zero-day.

CloudGuard WAFaaS jest kluczowym elementem rozwiązania zabezpieczającego chmurę od Check Point. Z funkcjami takimi jak wykrywanie zagrożeń oparte na AI, zapobieganie botom wykrywającym API, bezpieczeństwo plików i ograniczanie szybkości, CloudGuard WAFaaS oferuje kompleksowy zestaw ochrony aplikacji i API dla wielu chmur i nowoczesnej architektury oraz obejmuje zapobieganie atakom DDoS i zautomatyzowane zarządzanie certyfikatami.

W ramach platformy Check Point Infinity do ochrony chmury kluczowe funkcje CloudGuard WAFaaS obejmują:

• Zapobieganie zagrożeniom: chroni przed exploitami dnia zerowego, atakami typu Distributed Denial of Service (DDoS) i atakami przeprowadzanymi przez boty, zapewniając kompleksowe bezpieczeństwo bez wpływu na wydajność

• Analiza kontekstowa: Precyzyjne wykrywanie, praktycznie bez fałszywych alarmów, uwalnia zespoły ds. bezpieczeństwa od żmudnej konserwacji zapory ogniowej
  • Bezpieczeństwo API: Skutecznie zmniejsza ryzyko nieautoryzowanego dostępu i naruszeń danych, wykorzystując najnowszą funkcję API Discovery
  • Jednorazowa konfiguracja: kompleksowy proces wdrożenia można wykonać w ciągu 5 minut

- W przeciwieństwie do tradycyjnych zapór sieciowych dla aplikacji internetowych, które w dużym stopniu opierają się na ręcznej interwencji i częstych aktualizacjach sygnatur, nasz nowo wydany Check Point CloudGuard WAFaaS wykorzystuje sztuczną inteligencję do dynamicznego dostosowywania się do nowych zagrożeń – powiedział Brian McHenry, dyrektor ds. inżynierii bezpieczeństwa chmury w Check Point Software. - Ta funkcja zapewnia organizacjom prewencyjny mechanizm obronny, który ewoluuje wraz z krajobrazem zagrożeń, bez generowania czasochłonnych fałszywych alarmów.

Anton Kasparov